وظیفه تراپیستها کمک به بیماران در جهت تصمیم گیریهای بهتر و شناخت احساسات خود برای حل مشکلات است. در ادامه جهت آشنایی کامل با انواع تراپی و وظایف آنها، مزایای استفاده و یافتن تراپیست خوب همراه ما باشید.
تراپیست به گروه گستردهای شامل روانکاوان، مشاوران ازدواج، کارمندان اجتماعی یا مربی و... گفته میشود که علاوه بر داشتن مدارک مورد نیاز، توانایی ارائه درمانها و کمک در تصمیم گیری به مراجعهکننده دارند. به طور کلی آنها راهنمایی و مشاوره میدهند و در ساختار کلی مشاورهها به بیمار یا مراجع کمک میکنند تصمیمگیری موثرتری انجام دهند.
همانطور که متوجه شدید روند کاری تراپیست ها کمی به روانشناسها شباهت دارد و همین دلیل ممکن است برخی از افراد دچار اشتباه شوند یا برای انتخاب درست میان آندو سردرگم شوند. در زیر برخی ویژگیهای هرکدام ذکر شده است تا با مقایسه آنها متوجه تفاوتشان شوید.
- دارای درجه پیشرفته روانشانسی
- انجام کارهای تحقیقاتی یا درمانی
- تشخیص اختلالات بالینی یا مشکلات در بیماران
- ارائه درمانهای مناسب بر اساس تشخص بالینی و مشاهدات
- همکاری با روانپزشک جهت تجویز دارو
- کمک به مراجع در جهت خودشناسی و درک احساسات
- ارائه راهنمایی و مشاوره در حوزه مرتبط
- همچنین مدارک روانشناسی در سطوح لیسانس، کارشناسی ارشد یا دکترا هستند. - روانشناس در جهت تشخیص یک مشکل و پیشنهاد راهکار برای بهبود بیمار فعالیت میکند.
تراپیست شامل روانشناس، روانپزشک، مشاور ازدواج، مربی زندگی یا ممدکاری اجتماعی و... است.
تحصیلات آنها در رشتههای مختلف و سطح مدارک کارشناسی ارشد، دکترا یا دکترای تخصصی و همچنین گواهینامههایی مانند کار اجتماعی، روانشناسی بالینی، مشاوره خانواده یا سوء مصرف مواد است.
به مراجع برای تصمیمگیری موثرتر در شرایط بحرانی کمک میکنند.
رواندرمانی یا Psychotherapy مجموعهای از فرایندهای درمانیست که جهت حل مشکلات و درمان اختلالات روانشناختی، کاهش رفتارهای ناراحتکننده، بهبود روابط میانفردی و مهارتهای اجتماعی یا سلامت روان استفاده میشود. سایکوتراپی بهترین روش برای درمان این مشکلات است و تجویز داروها تنها جهت کنترل بیماریست و بدون رواندرمانی امکان معالجه بیمار وجود ندارد.
این مورد به استفاده از ماساژ برای کاهش تنشهای عضلات و بهبود آسیبهای وارده گفته میشود. به افرادی که با ماساژ سعی در درمان برخی مشکلات عضلانی، کمردرد و... دارند ماساژ تراپیست یا Massage Therapist گفته میشود. جالب است بدانید که آنها میتوانند موضوعات و مشکلات بیشتری را نیز در رابطه با شما تشخیص دهند. برای مثال:
- سفت و منقبض بودن عضلات پایین تنه (باسن و پا) و بالاتر بودن یک باسن از دیگری در کنار ضعیف بودن عضلات پایین کمر نشانه پشت میز نشینی زیاد است!
- خم شدن شانهها به جلو میتواند به دلیل عادتِ به جلو خم شدن، در رانندگی باشد.
- در صورت آسیب دیدگی شدید، گرما و التهاب ناشی از آن حس میشود. آسیبهای مزمن به صورت عضلات خشک و منقبض پدید میآیند و احساس سفتی دارند.
بیوتی تراپیستها به ارائه انواع خدمات مانند پاکسازی تخصصی پوست، آبرسانی عمیق پوست (هیدرودرمی)، ماساژ صورت، برطرف کردن غبغب، کلاژن تراپی، رفع لکها و کومودنها و... میپردازند.
مشاوره گرفتن از یک فرد حرفهای و صحبت کردن با آنها مزایای بیشتری نسبت به حرف زدن با دوستان یا خانواده دارد. تاکنون به دلیل مدلهای پزشکی و سیاستهای شرکت بیمه، سلامت ذهنی در اولویت دوم یا سوم قرار دارد و به عنوان روشی برای پیشگیری استفاده نمیشود. اما این روزها پیشگیری از اهمیت بسیاری برخوردار است و با این وجود افراد بسیاری از مراجعه به تراپیست احساس شرم و ضعف میکنند. مهمترین مزایای مراجعه به تراپیست عبارتند از:
یکی از مشکلاتی که بسیاری از انسانها با آن درگیر هستند قضاوت شدن است. حال هنگامی که این قضاوت کردن توسط افراد نزدیک و خانواده صورت بگیرد موجب آزار بیشتری میشود. همچنین مشاوره و راهکارهایی که آنها به شما ارائه میدهند، به دلیل علاقه برای حفظ و ادامه رابطه یا محافظت از شما متعصبانه و محدودتر است. این درحالیست که یک تراپیست یا روان درمانگر شما را قضاوت نمیکند و حمایت کامل و صد در صدی از شما دارد. شما به راحتی و بدون سانسور یا احساس شرم میتوانید با تراپیست ارتباط برقرار کنید، مشاوره بگیرید و در پی بهبود خود باشید!
در مواقع زیادی، هنگامی که با افراد مشورت میکنید آنها منفعت خودشان را نیز در نظر گرفته و در برخی موارد اهمیت بیشتری نیز به آن میدهند. برای مثال، ممکن است جهت نزدیک نگهداشتن شما به خودشان یک پیشنهاد کاری بسیار خوب در شهری دیگر، که منجر به رشد شما خواهد شد را رد کنند.
در مراجعه به تراپیست شما جهت وقت و مشاورهای که در اختیارتان قرار میگیرد هزینه پرداخت میکنید و تراپیست تنها برای کمک به شما در حضور دارد. همچنین شما با کمک روان درمانگر میتوانید نزدیکان خود را بهتر شناخته و موارد مناسب برای حرف زدن را نیز مشخص کنید!
اگر شما شخصی غیر مطمئن را به عنوان محرم اسرار انتخاب کنید، یا با دوست خود در رابطه با شخصی حرف بزنید که او نیز میشناسد و... هردوی خود را در شرایط سختی قرار دادهاید. اما مراجعه به تراپیستها به دلیل سیاست کاری آنها بسیار ایمن است و شما میتوانید با خیال راحت به گفتگو بپردازید و مطمئن باشید که حرفهایتان در رابطه با افراد دیگر نیز تبدیل به غیبت کردن نخواهد شد و به نتایج مطلوبتری دست مییابید.
از دیگر مزایای مراجعه به تراپیست میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1. یک تراپیست سالها تعلیم دیده است تا به ارائه راهکارهای مناسب به شما کمک کند.
2. در مراجعه به تراپیست و روان درمانگر نیازی به احساس گناه نیست زیرا سود حاصل از این صحبت دو طرفه و مشخص است!
3. تراپیستها مشکلات شما را کم اهمیت جلوه نمیدهند و در حل آنها همیشه حامی شما خواهند بود.
4. در صورت مشاوره گرفتن یا صحبت با افراد نادرست نتایج منفی حاصل خواهد شد.
5. روان درمانی به رشد فردی شما کمک بسیاری میکند.
برای یافتن یک تراپیست خوب رعایت و انجام موارد زیر انتخاب را برای شما راحتتر میکند
• در صورتی که با اطرافیان خود راحت هستید، از آنها سوال کنید. همچنین میتوانید از پزشک معالج خود سوال کرده و راهنمایی بگیرید.
• در اینترنت جستجو کنید، برای مثال میتوانید لیست مراکز مشاوره و روانشناسی طرف قرارداد با بیمه خود را جستجو کنید و... . پس از آن به بررسی آنها بپردازید.
• شماره تلفن مراکز مورد نظر و نام دکتر را پیدا کنید و سوابق آنها را مورد مطالعه قرار دهید. همچنین در صورت داشتن شبکههای اجتماعی مطالعه نظرات دیگران نیز اطلاعات خوبی در اختیارتان قرار میدهد.
• بسیاری از تراپیستها ۱۵ دقیقه مشاوره تلفنی رایگان برای اولین بار ارائه میدهند، از آنها استفاده کنید و شخصا میزان رضایت خود را از گفتگویتان بسنجید.
• همچنین توجه کنید برخی از تراپیستها تخفیفها و روشهای پرداختی متفاوت برای بیماران خود در نظر میگیرند تا آنهایی که توانایی مالی پایینتری دارند نیز بتوانند به بهبود خویش بپردازند.
جمع بندی
تراپیست یک اصطلاح جامع برای افرادی است که با هدف کمک به شما فعالیت و دارای مدارک و گواهینامههای معتبری هستند. مراجعه به یک تراپیست مزایای بسیاری دارد و میتواند در رشد شخصی شما تاثیر بسیاری بگذارد. به همین دلیل انتخاب تراپیست خوب اهمیت زیادی دارد و برای آن باید وقت زیادی بگزارید.
گردآوری:بخش روانشناسی بیتوته